top of page
  • Writer's pictureOona

NivelrikkoNivelrikko on ollut lähi viikkojen kuuma aihe ja kävinpä siitä kertomassakin Fuengirolassa Sofia-opistolla.


Kaikki nivelkipu ei oo nivelrikkoa, eikä nivelrikko tarkoita aina menolippua tekonivelleikkaus jonoon.

1. Lonkkaa särkee jatkuvasti, onko kipu merkki nivelrikosta?

Ei kannata ainakaan ensimmäiseksi epäillä, että kyse olis just siitä. Erilaiset lantion, alaselän ja pakaran alueen kiputilat ovat hyvin yleisiä ja helposti kroonistuvia. Polvi- ja lonkkakipu voi johtua vaikkapa nilkan toimintahäiriöstä tai selästä tulevista hermoheijasteista, lihasepätasapainosta tai virheasennosta.

Kivun syytä kannattaa siis ehdottomasti lähteä selvittelemään. Nivelrikossa kipuun liittyy usein myös nivelen jäykkyyttä. Pelkät oireet eivät kuitenkaan riitä todisteeksi ja siksi nivelrikon diagnoosi vahvistetaankin aina röntgenkuvalla.

2. Tarkoittaako nivelrikko kulumaa nivelessä?

Nivelrikosta ajatellaan usein, että nivel on kulunut käytössä samalla tavalla kun jonkin koneen osa. Nivelrikkoinen nivel voi liikkua nahkeasti sekä natista tai rahista, ja tämän voi tuntea jopa käsissä raajaa liikutellessa. Nivelrikossa nivelrusto kyllä kuluu eli vaurioituu ja vähenee, mutta prosessi ei ole mekaaninen, vaan pikemminkin biokemiallinen, ja sen syntytekijät ovat monimutkaisia ja osin tuntemattomia. Mukana on tulehdusta, mikä on välillä päällä ja välillä ei.

3. Onko nivelen napsahtelu merkki nivelrikosta?

Niveläänet ovat tyypillisiä nivelrikolle, mutta tällöin nivelessä on usein myös kipua ja jäykkyyttä. Jos siis muita ongelmia ei ole, napsumisesta ei tarvitse olla huolissaan. Nivelääniä voi olla ihan terveissäkin nivelissä, ja äänet voi tulla myös jänteistä.

4. Diagnoosi tuli - mitä voin tehdä nivelrikon pysäyttämiseksi?

Nivelrikko etenee omaan tahtiinsa. Osan tahdista sanelee perimä. Ylipainon välttämisestä tiedetään olevan hyötyä, mutta nivelrikon etenemiseen ei lopulta pysty kauhean paljon itse vaikuttamaan.

Nivelrikko on vaan yksi monista ihmisen elämänkaaren aikana tapahtuvista sattumuksista - ei ehkä erityisen mukava sellanen, mutat ei sen myöskään tarvitse olla maailmanloppu. Elämä voi olla varsin hyvää ja täyspainoista nivelrikosta huolimatta.

5. Miten nivelrikon kanssa pitäisi elää?

Vaikka tämä kuulostaakin kovin kliseiseltä, niin tärkeintä on huolehtia kokonaisvaltaisesti terveydestään. Diagnoosin saatuaan joskus ihminen lopettaa liikkumisen kun seinään, mikä on viimeinen asia mitä kannattaa tehdä. Jos antaa nivelrikon hallita elämää ja jumittuu sohvan pohjalle, siitä lähtee liikkeelle pahimmassa tapauksessa noidankehä, joka romahduttaa toimintakyvyn. Jos tilanne pääsee pahaksi, se ei välttämättä enää korjaannukaan pelkästään niveltä vaihtamalla. Ortopedi ei voi antaa kaupan päälle hyvää yleiskuntoa, parantaa toimintakykyä eikä laihduttaa. Siksi tärkein neuvo on pitää elämänlaatu ja toimintakyky kunnossa ja harrastaa monipuolisesti sopivaa liikuntaa. Viimeistään tässä vaiheessa olisi erittäin hyödyllistä käydä fysioterapeutin luona saamassa ohjausta ja neuvontaa.

6. Pitäisikö nivelvaivaisenkin liikkua?

Kyllä! Nivelrikkoon sairastuneen kannattaa olla aktiivinen. Ihmiset usein pelkäävät liikunnan nopeuttavan nivelrikon etenemistä, vaikka näin ei asia ole. Nivelrikkoa ei tarvitse mitenkään erityisesti varoa - se ei pahene liikkumisesta. Kaikenlainen liikunta oman sietokyvyn mukaan on suotavaa ja sallittua.

Sopivan lajin ja rasitustason löytäminen voi vaatia yritystä ja erehdystä. Kipu on selkeä mittari: jos heti liikunnan aloittamisen jälkeen tuntuu kipua, ongelma ei ole usein määrässä, vaan liikuntamuotoa olisi syytä vaihtaa. Jos taas kipua tulee vasta liikunnan jälkeen, levossa tai yöllä, sietokyvyn ja sopivan kuormituksen raja on ylittynyt eli annostelu on ollut liiallista. Jos neljän kilometrin lenkki menee pipariksi, levätään pari päivää ja kokeillaan, onnistuisiko kaksi kilometriä. Kun säädät liikunnan sopivalle tasolle, keho sietää sen ja sopeutuu vähitellen isompaankin määrään.

7. Milloin on leikkauksen ja tekonivelen aika?


Leikkaus on aina se viimeinen vaihtoehto, kun itsehoito ja lääkehoito eivät ole enää riittävät. Silloin usein nivel on jo niin oireileva, että sen kanssa on vaikea pärjätä arjessa. Tekonivel on hyvä hoito, jonka teho riippuu paljolti oikeasta ajoituksesta.

Tekonivel voi lisätä hyvinvointia ja terveyttä todella kokonaisvaltaisella tavalla. Nivelen kanssa pystyy taas liikkumaan ja huolehtimaan omasta terveydestä ihan uudella tavalla. Siinä välttyy ennenaikaiselta raihnaistumiselta ja pystyy ylläpitämään toimintakykyä, jolla on todella hyviä ja kauaskantoisia vaikutuksia tuleviin vuosiin.
Commenti


bottom of page